Магічне світло слова


Сьогодні, 9 листопада, наша країна відзначає День української писемності та мови. Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Відомо, що в сучасній українській мові налічується понад 250 тисяч слів. Українська має найбільше спільної лексики з білоруською, польською та сербською мовами. Перші слова українською були записані на листі 448 року н.е. візантійським істориком Пріском Панікійським. Він записав слова "мед" і "страва".
Деякі вчені вважають українську найдавнішою зі слов'янських мов. За деякими версіями, українська мова сформувалася приблизно в ІХ-IV тисячоліттях до н.е. а російська мова походить від церковного варіанту української мови.
Традиційно у День української писемності та мови проводять радіодиктант національної єдності.
Тож, сьогодні, до свята рідної мови, ми підготували та презентували для наших користувачів цікаву та змістовну виставку літератури «Магія рідного слова».









Коментарі