Козацька слава України



Щорічно День українського козацтва відзначають 14 жовтня. Це важливе свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, бо козаки вважали її своєю заступницею у битвах. А їхня головна церква завжди була названа на честь Богоматері.

Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів у інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація».

Протягом кількох століть українські козаки стерегли кордони, воювали, захищаючи не лише власні інтереси, а й інтереси інших країн: козацькі загони були бажаною підмогою і у польському, і у французькому війську. Воювали на суші і на морі. Про славетні бої і походи козаків, про їх сміливість, відвагу й винахідливість ходять легенди. Козаки були неперевершеними майстрами військової справи свого часу.

Прославили козацтво хоробрі, талановиті ватажки: Остап Дашкевич, Дмитро Вишневецький, Іван Свірговський, Богдан Ружинський, Іван Підкова, Самійло Зборовський, Северин Наливайко, Максим Кривоніс, Петро Конашевич-Сагайдачний, Іван Сулима, Богдан Хмельницький та інші.

Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині. І сьогодні, коли на нашій святій землі знову іде війна, гинуть люди, як ніколи актуальним є вивчення героїчного минулого нашого народу.

З нагоди День українського козацтва, Дня захисника України та свята Покрови ми підготували та презентували книжково – ілюстративну виставку «Козацька слава України».

Виставка відкриває глядачам найяскравіші сторінки історії українського козацтва, надає можливість читачам поглибити свої знання з історії козацького руху та історії української культури, дарує усім патріотам України натхнення та віру в славне майбутнє нашого козацького краю.







Коментарі