Володимир Яворівський - борець за відновлення незалежності України



Сьогодні, 11 жовтня, виповнилося 80 років з дня народження великого борця за відновлення незалежності України, українського письменника, громадсько-політичного діяча, народного депутата України I, II, IV-VІІ скликань Володимира Олександровича Яворівського.
Володимир Яворівський народився 1942 року в селі Теклівка на Вінниччині. 1964 року закінчив філологічний факультет Одеського державного університету ім. І. Мечникова. У різні роки працював кореспондентом, редактором, літредактором багатьох видань, кіносценаристом, завідувачем відділу прози та заступником головного редактора журналу «Вітчизна». На Першому каналі українського радіо Національної радіокомпанії України вів авторську програму «20 хвилин з Володимиром Яворівським», яка була знята з ефіру через зміну влади у 2010 році.
Дебютом Володимира Яворівського стала збірка оповідань «А яблука падають», яка була видана у 1968 році. Повість у новелах відразу привернула увагу критиків своєю образністю, метафоричністю та особливим художнім мисленням молодого письменника.
Твори Володимира Яворівського дивують різноманітністю жанрів та майстерністю передачі внутрішніх переживань героїв. Серед найвідоміших книг: «Іван Окаянний. Найстрашніші дні гетьмана Мазепи», «Вони були, вони є. Про великих українців зблизька», «Марія з полином наприкінці століття», «Автопортрет з уяви» та інші.
Книги Володимира Яворівського охоплюють не лише життєві шляхи видатних людей, які творили українську культуру та історію, а й звичайні розповіді та яскраві образи з детально розписаними характерами.
Все своє життя письменник присвятив служінню народу, боровся за незалежність України, до останнього був справжнім патріотом своєї Батьківщини.
Пропоную вам познайомитись з книгами Яворівського, які є в нашій книгозбірні.







Коментарі