Прийшов Спас у гості до нас


Серпень – благодатний місяць, коли українці збирають врожаї на полях, городах і в садах. Не
дивно, що в цей період душа прагне свята. Саме на серпень припадають улюблені літні релігійні свята наших предків – три Спаси, кожен із яких має свою історію та особливі традиції.




Перший Спас – Медовий або, як його ще називають, Маковея – святкують 14 серпня.
Це свято прийшло до нас від візантійців. Наші пращури почали святкувати його ще до 11 століття. Проголосили його в честь винесення частини хреста, на якому був розп'ятий Спаситель, з імператорського палацу до храму Святої Софії.
У цей день віряни також згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які в далекому 166 році до нашої ери поплатилися життям за свою віру. 14 серпня у церквах святять воду, квіти й мак. Ранком лине до церкви цілий карнавал осінніх квітів. Дівчата, жінки, хлопці й чоловіки – усі по-святковому вбрані йдуть до церкви й несуть на посвяту великі китиці жовтих купчаків, чорнобривців, чебрецю, кудрявців, настурцій, рути-м'яти, нагідок, польових сокирок, лугової материнки, роман-зілля, васильків та великі достиглі голівки маку.



Другий Спас – Яблучний, святкують 19 серпня.
Свято Преображення, яке припадає на цей день, відзначається Східною Церквою з 4 століття і є одним із найбільших після Великодня і Різдва, дванадесятих свят.
У давнину це свято знаменувало закінчення літа. У народі свято Спаса мало світське значення, пов'язане зі святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Адже майже в усіх давніх народів існували урочисті свята врожаю.
Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Вважалося, що до 19 серпня яблука їсти не можна.
Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибулю, коноплю-материнку, лікарське зілля, зокрема волошки та чорнобривці.



Третій Спас –Горіховий, святкують 29 серпня.
Горіховий Спас, який також називають Хлібним – останнє велике свято літа. Цей день присвячений вшануванню Бога, збору врожаю та підготовці до зими. Таку назву свято отримало, бо до цього часу саме достигає ліщина, а значить – можна її збирати й заготовляти.
У цей день у церквах святять горіхи, яблука, мед, хліб.
До свята ми підготували тематичну виставку "Прийшов Спас - пішло літо від нас", де була представлена інформація про традиції виникнення та святкування трьох Спасів. А також, з дотриманням всіх норм безпеки, провели з дітками майстер - клас "Райдужне яблучко".





Коментарі