Жива вода купальської ночі

  

Свято Івана Купала давнє і бере початок ще за далеких язичницьких часів. У дохристиянські часи в цей час саме відзначали літнє сонцестояння і було прийнято прославляти слов’янського бога сонця Ярила. Також це свято пов’язують зі справжнім буянням природи, яка якраз розквітала на повну силу. З приходом християнства свято не зникло, однак дещо змінилось. Зокрема, після переходу на григоріанський календар дата змістилася на два тижні, адже раніше Івана Купала святкували 24 червня. А замість бога сонця люди почали вшановувати Іоанна Предтечу, який був хрестителем Ісуса Христа.
Головна ідея свята Івана Купала – очищення за допомогою вогню та води, тож чимало обрядів пов’язано саме з цим. Так, звечора 6 липня прийнято збиратись компанією біля водойм та влаштовувати там гучні застілля з піснями, танцями й різноманітними конкурсами. На свято розводять багаття і стрибають через нього. Ці стрибки є свого роду обрядом очищення та способом залучити успіх. А хто вище за всіх стрибне – буде найщасливіший, найздоровіший та найкрасивіший.
Наші предки вірили, що рослини на Івана Купала набувають чудодійної сили. Вважається, що лише в ніч на 7 липня зацвітає папороть, а хто знайде цей містичний цвіт – буде щасливим, здоровим та багатим.
Тож сьогодні працівники бібліотеки презентували читачам тематичний перегляд "У пошуках квітки бажань".
































































































Коментарі