Лицар українського слова


Степан Васильович Руданський народився 6 січня 1834 року у селі Хомутинцях, Вінницького повіту на Поділлі, у багатодітній родині сільського священика. Крім молодшого Степана, у сім'ї росло ще двоє синів і одна дочка, а також виховувався молодший брат батька. Розмовляли у попівській хаті, звичайно, українською мовою. Творчість Степана Руданського в історії української літератури посідає важливе місце. Увійшовши в літературу в середині п'ятдесятих років, у тяжку добу духовного безгоміння, яке настало після розгрому Кирило-Мефодіївського товариства, арешту й заслання Шевченка, Руданський прокладав у ній нові стежки. 

Літературній спадщині Руданського судилася важка доля,— надто довгим і тернистим був її шлях до читача. Гуморески Руданського — твори реалістично-викривальні. У них основна увага зосереджена на висвітленні відносин в сім'ї, в громаді. Беручи теми "з народних уст", поет зберіг народне тлумачення зображуваних епізодів, а також характерів персонажів. Він сам ніби перевтілювався в оповідача з народу, зовні простакуватого, але дотепного, з лукавинкою, селянина.

Збірка Степана Руданського – справжній подарунок для всіх шанувальників українського гумору. Іскрометні «співомовки» були написані автором у період наповненої проблемами юності, коли в нього практично не було засобів для існування, але гумору було – хоч греблю гати. Його склад – природний, легкий та безпосередній – знайшов по всій Україні масу шанувальників. Поетичне «розгильдяйство» поета тривало протягом 5-6 років, потім його творчість почне наповнюватися серйознішими творами. Однак «співомовки» так і залишаться класикою гумористичної української літератури. Пропонуємо вашій увазі співомовку "Добре торгувалось" у виконанні учениці 9-го класу ліцею № 1 Валерії Дейлик.

Коментарі