Він для тебе горів, український народе...

27 серпня 1856 року народився письменник, публіцист, перекладач і громадський діяч Іван Франко. Що ми знаємо про нього? Що його називають "українським каменярем", що він написав "Захара Беркута", а його "Вічного революціонера" цитують люди у всьому світі? 10 поетичних збірок, 50 поем, 10 творів великої прози і 100 малої, понад 3000 статéй і наукових праць, а загалом близько 6000 творів! Не рахуючи перекладів із 19 мов, серед яких екзотичні вавилонська й санскрит. Словом, Іван Якович був настільки ерудованим і плодючим, що в це складно повірити. Правда, він не любив називатись Іваном Яковичем, а малим узагалі мав інше, домашнє ім’я, яке, за народними уявленнями, захищало від злих духів, а згодом стало його творчим alter-ego – Мирон.Затятий бібліофіл, що заледь не проґавив власне весілля, засидівшись у бібліотеці, Іван Франко зібрав удома близько 15 000 томів, а коли хтось питав, як він устигає так багато читати, серйозно відповідав: «А я не читаю книжок. Я їх нюхаю! 

       

Іван Франко дружив із Миколою Лисенком, Соломією Крушельницькою, Станіславом Людкевичем, складав пісні й марші та сам, кажуть, гарно співав. 
Так склалося: найкрасивіші книжки Франка і про Франка, – дитячі. Тут тобі й переказана ним «Ріпка», і «Коли ще звірі говорили», і «Грицева шкільна наука».

  






Коментарі