Життя та творчість Петра Панча

 
Петро Панч − новеліст, повістяр і романіст, автор казок для дітей. Свої перші твори опублікував тоді, поли йому було тридцять років, коли мав за плечима чималий життєвий багаж.
 Справжнє прізвище письменника Петро Йосипович Панченко. 
"Мудрий старець з обличчям лева... "- так назвали колись Петра Панча в одній з ювілейних статей районної газети містечка Валки - його малої батьківщини. Літературний "батько" кількох поколінь українського письменства, майстер художнього слова, громадський діяч, різнобічно талановита людина, що встигала багато й скрізь - про це доводилося чути від близьких і рідних письменника, читати в спогадах і листах.

У 1954 році вийшов у світ один з кращих творів української прози – роман “Гомоніла Україна”. У романі зображено події першої половини 17 століття – з 1638 по 1649 рік. Глибоко вивчивши справжній хід історичних подій, Петро Панч правдиво показав становище українського народу напередодні визвольної війни 1648-1654 років, назрівання і початок повстання проти шляхетського гноблення. "Гомоніла Україна” – твір багатоплановий, з численними персонажами і багатьма сюжетними розгалуженнями. В романі діють як історичні постаті – Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, так і низка вигаданих персонажів – Морозенко, Гайчур, Мітла, Півень, Ярина, Нікітін та інші. Письменник майстерно використовує скарби фольклору – думи і пісні, приказки прислів’я. Глибоке внутрішнє обгрунтування має і композиція роману, що складається з трьох частин і дванадцяти розділів - дум, кожен з яких справді починається із думи – своєрідним поетичним зачином - епіграфом. Роман “Гомоніла Україна” – найбільш художньо довершений твір Петра Панча. Правду історичну письменникові пощастило перетворити на правду художню.

Коментарі