Співець козацької вольниці


Андрій Чайковський займає почесне місце серед громадських та культурних діячів Галичини кінця ХІХ - початку ХХ ст., а його художня та публіцистична спадщина є цінним надбанням українського народу. Народився письменник в Самборі в родині дрібних урядовців. Рано залишився сиротою, виховувався в родичів в селі Гордині коло Самбора. З дитячих літ добре пізнав життя і побут дрібної шляхти Галичини. Початкову освіту отримав удома, відтак закінчив Самбірську гімназію, де належав до таємної учнівської громади. Літературну діяльність А. Чайковський розпочав оповіданнями зі сучасного йому життя. Одначе на другому етапі творчості він фактично повністю поринув у козацьку тематику. «Захоплення Козаччиною і любов до України змусили мене заповняти прірву в нашій літературі історичними оповіданнями», - писав А. Чайковський в автобіографії. 
   

Історична повість Андрія Чайковського «За сестрою» переносить читача в давні часи і знайомить з життям запорозьких козаків, які боронять свій край від татарських набігів. Тільки любов до рідної землі, батьківської домівки, тільки сила волі, цілеспрямованість, дружня завзятість допоможе подолати будь-якого ворога заради щастя, радості, миру в кожній українській оселі. 
 




 

Найбільшим твором А. Чайковського, саме тим, який автор вважав найголовнішим, є роман «Сагайдачний». Чайковський з великою симпатією ставиться до свого героя, що засвідчує передусім піднесено - романтична манера авторської оповіді. У хвилини великих випробувань, що випадають на долю «лицарів великої любові» — щирих побратимів Петра й Марка, він з глибокою симпатією змальовує їхній високий бойовий дух, силу і відвагу, готовність піти на самопожертву в ім’я незалежності рідної землі. Майже за кожним епізодом, сценою з участю мудрого полководця, за кожною інформацією про його життя й діяльність — важливі історичні документи, передусім із спадщини М. Грушевського. 
За свою активність і проукраїнську позицію Чайковський не раз зазнавав переслідувань й утисків із боку влади. 2 червня 1935 року важка хвороба обірвала його життя. Залишились нездійсненними творчі задуми, плани, хоч він працював до останніх своїх днів.

Коментарі