Доля митця у світі, де гинуть таланти


Михайло Опанасович Булгаков народився 15 травня 1891 року в Києві в сім'ї викладача духовної академії Афанасія Івановича Булгакова. Дитинство і юність Булкагова пройшли у Києві, з яким пов'язане становлення митця. 
Він захоплювався класичною літературою й архітектурою, музикою та драматургією. Вивчав давні малюнки і написи у церквах, відвідував відомий театр Соловцова. На Андріївському узвозі містилася квартира Булгакових, що стала прообразом будинку Турбіних у романі «Біла гвардія «та п'єсі «Дні Турбіних». Зараз у цьому домі — меморіальний музей письменника.
Життя і творчість Булкагова пов'язані з Московським художнім театром, але багато його п'єс було заборонено. Письменника цькували протягом усього його творчого шляху. У 1926 р. після обшуку у квартирі було конфісковано рукопис повісті «Собаче серце», яка до кінця 80-х років була заборонена цензурою. Сталін у відкритому листі до драматурга В. Біль-Білоцерківського назвав твори Булкагова «непролетарською літературою, яку необхідно знищити». Фактично це був офіційний вирок письменникові, для якого відтепер були зачинені двері всіх редакцій. 
У липні 1929 р. Булкагов звернувся до Сталіна з проханням дозволити йому виїхати за кордон, але воно залишилося без відповіді.
Певна річ, усі натяки в творах про жорстокість Сталіна і несприйняття комуністичного режиму були розгадані, що призвело до нищівної критики. Все це не могло не позначитися на стані здоров'я письменника. 10 травня 1940 р. його не стало. Він помер, так і не зробивши остаточної правки роману «Майстер і Маргарита» — свого духовного заповіту.
Можна багато говорити про твори цього видатного письменника, але на мою думку, щоб зрозуміти цього автора необхідно самому прочитати його книги і зрозуміти гибинну іронію та сарказм з якими він описував "нових керманичів країни".

                       
                                       





Коментарі